reklam
reklam

Psikiyatri Uzmanı Ahmet Levent Mete’den Sınav Kaygısını Azaltma İpuçları « İzmir Haber TV

8 Eylül 2024 - 02:24

Psikiyatri Uzmanı Ahmet Levent Mete’den Sınav Kaygısını Azaltma İpuçları

Psikiyatri Uzmanı Ahmet Levent Mete’den Sınav Kaygısını Azaltma İpuçları
Son Güncelleme :

23 Temmuz 2024 - 12:58

İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Ahmet Levent Mete, sınav öncesi kaygıyı azaltma konusunda önemli tavsiyelerde bulundu. Mete, düzenli bir çalışma takvimi oluşturmanın, uygun hedefler belirlemenin ve sınav öncesi son ana kadar çalışmamaya dikkat etmenin sınav başarısını artırabileceğini belirtti.

“Heyecan sınav başarısını olumsuz etkiler” Her öğrencinin sınav öncesi bir miktar heyecan yaşadığını ifade eden Dr. Mete, “Sorun, heyecanın belli bir sınırı aşmasıyla başlıyor. Bu durumda ağız kuruluğu, çarpıntı, nefes darlığı, ateş basması gibi şikayetler ortaya çıkabilir. Dikkat toplamak zorlaşır, konsantrasyon düşer ve sınav başarısı azalır” dedi.

“Uygun hedef belirleme ve destek çok önemli” Sınav hazırlığının uzun süreli bir program dahilinde yapılması gerektiğini vurgulayan Mete, “Bu şekilde öğrenci sınava daha iyi adapte olur. Hedef belirlemede çocuğun genel yetenek ve hazırlık düzeyi göz önünde bulundurulmalıdır. Performansın biraz üzerinde bir hedef belirlemek başarıyı artırabilir. Ancak çok yüksek hedefler koymak umutsuzluk yaratabilir ve sınav kaygısını artırabilir” diye konuştu. Ayrıca ebeveynlerin çocuklarını şartsız sevdiklerini hissettirmeleri gerektiğini vurgulayan Mete, kaygının devam etmesi durumunda uzman desteğinin önemine dikkat çekti.

“Son gün dinlenmeye ve rahatlamaya özen gösterilmeli” Sınav öncesi son günün önemine de değinen Dr. Mete, “Son ana kadar çalışmamaya dikkat edilmelidir. Öğrencinin arkadaşlarıyla vakit geçirmesi, film izleme gibi rahatlatıcı etkinlikler yapması faydalı olabilir. Ayrıca sınav öncesi aşırı şekerli yiyeceklerden ve alışkanlıkları değiştirmeye yönelik baskılardan kaçınılmalıdır” şeklinde konuştu.

“Aileler tercihleri desteklemeli” Sınav yerinin önceden görülmesi gerektiğini belirten Mete, ailelerin çocuklarının tercihine saygı göstermeleri gerektiğini de sözlerine ekledi.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.