Anadolu’nun on bin yıllık ata buğdaylarından biri olan ‘Topan Karakılçık’ buğdayı, Seferihisar Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’nün 2022-2024 yılları arasında yaptığı çalışmalar sonucunda coğrafi işaret alarak “Seferihisar Topan Karakılçık” olarak tescillendi.
Bu coğrafi işaret, Seferihisar’ın tarımsal mirasını koruyarak gelecek kuşaklara aktarılması açısından büyük önem taşıyor. Aynı zamanda yerel ürünlerin ulusal ve uluslararası alanda tanınmasına olanak sağlayacak ve bölge ekonomisine katkıda bulunacak.
Geleneksel Şenliklerin Temeli
Seferihisar’da geleneksel olarak üretilen Topan Karakılçık buğdayı, ilçenin önemli kültürel etkinliklerinden biri olan Ata Ekmeği ve Armola Şenliği’nin de temelini oluşturuyor. Bu şenlikte, Topan Karakılçık buğdayından yapılan geleneksel ekmekler ve yöresel peynir olan armola, Seferihisar’ın kültürel zenginliklerini yansıtarak bölge halkı ve ziyaretçilere sunuluyor.
Başkan Yetişkin’den Kutlama Daveti
Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, bu önemli gelişmeyi değerlendirerek, “Atalarımızdan bize miras kalan bu değerli buğdayı coğrafi işaret alarak ilçemize kazandırdığımız için mutluyuz. Seferihisar’ı üretimleriyle, toprağının ve coğrafyamızın değerleriyle, turizmiyle ve yöresel gastronomisiyle Türkiye’de ve dünyada tanıtıp marka haline getirmek, belediyecilik anlayışımızın önemli bir parçası. Daha önce Seferihisar’ın mandalinası için de coğrafi işaret almıştık. Bu güzel gelişmeyi kutlamak için tüm hemşehrilerimizi 24 Ağustos Cumartesi günü Ulamış köyünde gerçekleşecek Geleneksel Ata Ekmeği ve Armola Pazarı’na davet ediyorum” dedi.
Topan Karakılçık’ın Özellikleri
Antik çağlardan günümüze taşınan ve Anadolu’nun Diploird grubuna dahil Triticum Bticum yabani formunun kültür edilmiş bir türü olan Topan Karakılçık buğdayı, Seferihisar’ın özel mikroklimasında yetişiyor. Kavuzlu sert buğday, yüksek mineral, lif ve protein içeriği ile dikkat çekiyor. Glüten oranı düşük olan bu buğday, A-E-K-C vitaminleri, demir, fosfor, potasyum ve selenyum gibi önemli mineralleri içeriyor. Alerjen bir yapıya sahip olmaması nedeniyle alerjik sorunları olan kişiler tarafından da rahatlıkla tüketilebiliyor. Yüzde 13-14 protein içeriği ile sindirim sistemine faydalı olan bu buğday, taş değirmenlerde öğütülerek değerli mineral ve vitaminlerinin korunmasını sağlıyor.