reklam
reklam

İzmir’de Sahipsiz Köpek Popülasyonu Yönetimi İçin Sayım Başladı « İzmir Haber TV

23 Ekim 2024 - 13:21

İzmir’de Sahipsiz Köpek Popülasyonu Yönetimi İçin Sayım Başladı

İzmir’de Sahipsiz Köpek Popülasyonu Yönetimi İçin Sayım Başladı
Son Güncelleme :

23 Ekim 2024 - 7:31

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Sahipsiz Köpek Popülasyonu Yönetimi İzmir Eylem Planı kapsamında hayvan sayımına başladı. Ekipler, kent genelinde sokaklarda tespit ettikleri hayvanları fotoğraflayarak ve bulundukları bölgenin koordinatlarını sisteme kaydederek çalışmalarını sürdürüyor. Bu sayede kentteki köpek sayısı ve dağılım haritası oluşturulacak.

Proje, ilçe belediyelerinin desteğiyle gerçekleştiriliyor. Sayım ekipleri, her hayvanın kısır olup olmadığını, cinsiyetini, tasma ve küpe durumunu ile yaşını kaydediyor. Elde edilen veriler, İzmir Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri, Strateji Geliştirme ve Kent Bilgi Sistemleri Daire Başkanlıkları tarafından koordine ediliyor.

İlk Aşamada 11 Merkez İlçede Sayım Yapılacak

Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı’nda biyolog olarak görev yapan Ömer Döndüren, ilk etapta 11 metropol ilçede sahipsiz hayvan sayımını gerçekleştireceklerini belirtti. İzmir’de daha önce böyle bir çalışma yapılmadığını vurgulayan Döndüren, “Sokaktaki köpeklerin yüzde kaçı kısır? Bunu bilmiyoruz. Bu sayım, önemli veriler sunacak” dedi.

Popülasyon Kontrol Altına Alınacak

Döndüren, sayımın gelecekte de tekrarlanacağını ifade ederek, popülasyonun değişim eğilimlerini belirleyeceklerini söyledi. “Amacımız sokaktaki köpekleri uyutmak değil; kısırlaştırmayı artırarak sayıları takip etmek ve popülasyonu kontrol altında tutmak” diye ekledi.

Eylem Planı Detayları

Hazırlanan eylem planında paydaşlarla iş birlikleri geliştirilmesi, durum tespiti, kapasite artırımı ve dijital altyapının iyileştirilmesi gibi hedefler yer alıyor. Ayrıca bakımevi kapasitesinin artırılması ve sahiplendirme çalışmalarına özel önem verilecek.

Sayım Yöntemi

Sayım, WSPA tarafından önerilen yöntemle örnekleme yoluyla gerçekleştiriliyor. Ekipler, her gün 2 mahallede sayım yapacak ve verileri toplamak için donanımlı kişilerden oluşuyor. Sayım için en uygun saat, gün doğumu ile 10.00 arası olarak belirlenmişken, yaz ayları dışındaki dönemler tercih ediliyor.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.